FAQ

Nedan följer några av de vanligaste frågorna vi får från våra kunder. Hittar ni inte svaret ni söker är ni välkomna att kontakta oss så återkommer vi snarast med ett svar!

Carshine Behandlingar

Vad kostar en behandling?

Vad behandlingen kostar beror på bilens storlek och lackens skick. Är bilen ny eller lacken i gott skick kostar en Carshine behandling från ca: 4000:- inkl. moms. Krävs det extra polering för att återställa lacken till nyskick tillkommer en kostnad för det arbetet.

Kan jag behandla en gammal bil?

Även äldre bilar kan behandlas om lacken fortfarande är i bra skick. Det som avgör det är om bilen är välskött och har vaxats regelbundet sedan den var ny. Lacken har då haft ett skydd mot yttre påverkan vilket minskat risken för oxidation. En Carshine behandling ger bästa skydd och maximal hållbarhet när lacken är ny, varför vi rekommenderar att bilen behandlas inom 6 månader från första registreringsdatumet. Har du en äldre bil så är du välkommen att besöka oss för att få besked på den bästa behandlingen för just din bil!

Hur länge behöver ni bilen?

Vi behöver normalt bilen i 2 dagar eller över en natt. Om bilen behandlas direkt på morgonen kan den dock lämnas ut senare samma dag. Det som är viktigt är att konserveirngen har får härda i minst 2-3 timmar innan avtorkning. Därför är det vanligast att vi behåller bilen över natten.

Vad skiljer Carshine från andra lackskydd?

Det finns många olika sorter av lackbehandlingar på marknaden med varierad kvalitet och hållbarhet. En del kallar en vanlig vaxning för lackskydd, och tar bra betalt för den. En Carshine behandling är inte bara ett lackskydd utan en noggrannt framarbetad process för att ge lacken bäst möjliga skydd. Brister förarbetet drabbar det i slutändan hållbarheten.

Vad kan man behandla hos Carshine?

Vi behandlar alla lackerade delar på bilen, inklusive dörröppningar och kanterna på motorhuv och bagagelucka. Allt som är lackerat kan också konserveras, d.v.s motorcyklar, husvagnar, båtar och lastbilar m.m. Normalt behandlar vi inte fälgar eftersom hållbarheten inte kan garanteras på grund av den hårda påfrestningen som bromsdammet ger.

Hur ska bilen skötas efter en Carshine behandling?

Generellt kan man säga att en Carshine behandlad bil kan underhållas på samma sätt som obehandlade bilar. Det går alltså bra att avfetta bilen vid behov även om det inte bör ske vid varje tvätt. Roterande borsttvättar bör undvikas efter de ofta repar lacken. Det man ska tänka på är att inte tvätta bilen de först två veckorna efter behandling och i fortsättningen inte heller vaxa bilen. Vid behandlingstillfället ger vi alla kunder allmänna rekommendationer hur vi anser att bilar bör skötas på bästa sätt.

Varför ger andra företag lång garanti utan krav på återbehandling?

Ser man bara till lackkonserveringens hållbarhet skulle man inte behöva komplettera behandlingen efter 18 månader eftersom skyddet håller betydligt längre. Det finns dock ett antal faktorer som gör att vi rekommenderar en underhållsbehandling efter cirka ett och ett halvt år. En anledning är att även en behandlad bil blir repig efter regelbundna tvättar. En annan är att trafikmiljö och partiklar i luften kan göra att det bildas olika beläggningar på lacken. Detta bör underhållas för att bibehålla glansen och få en så lättvättad bil som möjligt. Vi anser därför inte att det är seriöst att lova lång hållbarhet utan krav på underhåll.

Kan jag vaxa en behandlad bil?

En Carshine behandlad bil behöver inte längre vaxas och ska inte vaxas. Polermedel och vax sliter på konservering och förkortar dess livslängd. Det går bra att använda vaxtillsatser i bilschampo och dylikt. Detta är ingen som påverkar behandlingen.

Vilken garanti lämnar ni?

Om bilen är max 12 månader gammal vid behandlingstillfället lämnar vi en 6 årig systemgaranti. Det innebär att vi lämnar en garanti på bilens glans, d.v.s. att den inte mattas eller får sämre glans. Bilen ska underhållas var 18:e månad för att garantin ska gälla. Bilen omfattas också av vår utökade lackgaranti.

När kan jag göra en Carshine behandling på en omlackerad bil?

Vi rekommenderar att du väntar minst 4 veckor om du fått någon del av bilen omlackerad. Lacken behöver den tiden för att härda ordentligt.

Varför börjar min behandlade bil kännas strävt?

Troligen har du fått någon form av beläggning på bilen. Det kan vara tjära, flygrost eller något annat nedfall. Börja med att avfetta bilen och se om det avhjälper problemet. Har du asfalt eller tjära på bilen så behövs ett petroleumbaserat avfettningsmedel annars räcker det med ett alkaliskt. Kvarstår problemet så kontakta oss!

Övriga frågor

Vad gör jag om jag inte är nöjd med utfört arbete?

Upplever du att något har missats i behandlingen ska du snarast kontakta den station som utförde arbetet. Det är de som är ansvariga avhjälpa eventuella fel och brister.

Varför är det viktigt med bra lackskydd?

Lackens primära funktion är att skydda den underliggande plåten. Den utsätts för stora påfrestningar i form av stark solljus, föroreningar, väder och vind m.m. Ett lackskydd gör att ytan förseglas så att lackens hållbarhet förlängs och dess blanka smutsavvisande yta bibehålls.

Kan jag konservera eller vaxa en helt ny bil?

Det är inga problem att vaxa eller lackskydda en ny bil. Trots en del divergerande besked från biltillverkarna har vi aldrig stött på en billack som tagit skada av att lackbehandlas direkt den är ny. Något bilmärke hävdar att deras lack inte klarar att vaxas eller konserveras men de flesta säger att det inte är något problem.

Vad gör jag om min lack har blivit oxiderad?

Har lacken börjat oxidera så rekommenderar vi inte en Carshine behandling. Nedbrytningen av lacken har fått fäste och en konservering kan inte återställa skadan. En polering och vaxning för att bromsa oxideringen och återställa lackytan är det mest prisvärda alternativet. Den matta ytan kommer dock att komma igen och man får då upprepa processen.

Vilket avfettningsmedel ska jag använda?

Använd endast avfettningsmedel om det finns behov av det. Normalt räcker det att tvätta bilen med vatten och ett milt bilschampo. Är det smuts, salt eller trafikfilm du vill ha bort så räcker det oftast med en alkalisk avfettning som är skonsammare mot miljön. För att ta bort olja, asfalt eller tjära måste en microavfettning eller kallavfettning användas.

Hur verkar Carshine för en bättre miljö?

Vi strävar efter att vår verksamhet ska påverka vår miljö så lite som det är möjligt. Vi följaer lagar och riktlinjer och väljer de produkter som är skonsammast för miljön.